artikel

Recept Vis & Seizoen: inktvis gevuld met risotto en gebakken tentakels

Restaurant 210

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. In dit recept een hoofdrol voor inktvis. 

Recept Vis & Seizoen: inktvis gevuld met risotto en gebakken tentakels

In dit duurzame recept is de hoofdrol weggelegd voor inktvis. Inktvis is een weekdier. Weekdieren zijn ongewervelde, deze hebben geen skelet. De inktvis wordt hoofdzakelijk gevangen in de zuidelijke delen van de Noordzee. Inktvis kan een lengte 1 meter behalen met een gewicht van 4 kg en worden vaak s ’nachts gevangen door vissers die lange lijnen in het water laten zakken en met licht het water in schijnen. Deze techniek noemt men Jiggen.

Seizoen en duurzaamheid

Hollandse inktvis wordt in de zuidelijke wateren van de Noordzee het hele jaar bevist. U kunt deze het beste verkrijgen van februari tot en met november. Bekijk hieronder het recept voor inktvis.

Recept inktvis gevuld met risotto en gebakken tentakels

Ingrediënten

1 kilo Inktvis recept inktvis
100 gram Black venus rijst
600 ml visbouillon (fumet)
1 Sjalot
1 teentje knoflook
40 gram boter
30 gram Parmezaan, geraspt
Olijfolie

Werkwijze

· Maak de inktvis schoon.
· Snipper de sjalot en plet de knoflook, zweet aan in de olijfolie.
· Voeg de rijst toe en voeg hierna 1/3 van de fumet toe.
· Als het vocht verdampt is, voeg dan het volgende deel toe, roer alleen om na het toevoegen van het vocht.
· Als het laatste deel van de fumet is toegevoegd monteer dan de rijst op met de boter en voeg de geraspte Parmezaan toe.
· Doe de warme risotto in een spuitzakje.
· Vul de tubes van de inktvis voor 2/3 met de risotto en maak dicht met touwtje of prikker en besprenkel met olijfolie.
· Bak af in een oven op 160°C voor 15 minuten, of grill op de BBQ.
· Bak de tentakels apart in met knoflook verrijkte olie.

Toepassingen

Met in olie gekonfijte Opperdoezer Ronde en rucola. Serveer met een tomatensalade.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en Recept Vis&Seizoenhet visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels