artikel

Recept Vis & Seizoen: Mosselen naturel

Restaurant 359

De Stichting Vis & Seizoen wil de visconsumptie en het visaanbod in de horeca structureel verduurzamen. In dit recept een hoofdrol voor mosselen. 

Recept Vis & Seizoen: Mosselen naturel

Er zijn wereldwijd meerdere soorten mosselen. Het kweken van mosselen gebeurd op verschillende manieren. Een gebruikelijke methode is de zogenaamde bodemcultuur. De mossel bodemcultuur wordt in de Oosterschelde gekweekt.

Seizoen en duurzaamheid

De bodemcultuur mossel gaat zich voortplanten in het voorjaar meestal vanaf de maand mei tot en met juni. Dus vanaf juli zijn de bodemcultuur mosselen weer volop verkrijgbaar. De bodemcultuur mossel is verkrijgbaar onder het MSC label.

Recept  Mosselen naturel

Ingrediënten

4 kilo verse mosselen
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 ui, gesnipperd
boter
1 dl water

Werkwijze

· Spoel de mosselen onder koud stromend water.
· Mosselen met een kapotte schaal weggooien. Mosselen die nog open staan even een tikje geven om te kijken of ze uit zichzelf weer dicht gaan. Dan leven ze nog en zijn ze in orde, anders weggooien.
· Verwarm wat boter in een mosselpan of andere grote pan waarin je ruimte overhoudt om de mosselen op te schudden tijdens het koken.
· Stoof de uien en bleekselderij in de boter en voeg de mosselen en het water toe.
· Zet op hoog vuur en laat aan de kook komen.
· Schud drie à vier keer om en in maximaal 10 minuten zijn de mosselen gaar.
· Serveer direct, of verwerk het kookvocht en de mosselen in een verdere bereiding.

Toepassingen
· Klassiek geserveerd met frites en mayonaise.
· Vervang het water door wijn en voeg look en room toe.
· Vervang het water door bier.

Vis & Seizoen

Stichting Vis & Seizoen (sinds 2005) is een initiatief van Versvishandel Jan van As en heeft als doel de visconsumptie en Recept Vis&Seizoenhet visaanbod in de horeca structureel te verduurzamen. Dit recept is ontwikkeld samen met Gastronomixs van Jeroen van Oijen & Inge Meijs.

>> Meer recepturen van Vis & Seizoen op Misset Horeca

Reageer op dit artikel