blog

Spioneren

Restaurant

Wie aan een wedstrijd mee doet, heeft maar een doel: winnen. Net als voetballers moeten ook koks die aan een kookwedstrijd als de Bocuse D’Or Europa in Stavanger meedoen, trainen. Het Nederlandse team, bestaande uit Wim Klerks en comice Ronald Bellart, heeft ook een heuse trainer. En dat is een ervaren wedstrijdtijger: Marco Poldervaart van De Gastronoom in Harlingen. Marco heeft de Gouden Koksmuts gewonnen en weet als geen ander hoe het is om achter de wedstrijdkachel te staan.

Spioneren

Van 14 tot en met 16 april verkennen Marco en Wim het wedstrijdtoneel in Stavanger. Ze bekijken de locatie waar het 1 en 2 juli gaat gebeuren. Altijd fijn om te weten hoe de entourage is. Ook verdiepen ze zich in de producten waar ze mee moeten koken: lam en zalm. Ze bezoeken een schapenhouderij en een zalmkwekerij. Allemaal extra vakkennis.

Maar er gebeurt nog meer. Zo is een van de bestuursleden van de stichting Bocuse D’Or Nederland, Hein Willems naar Parijs geweest. Als een soort ‘spion’ heeft hij de Franse finale bezocht om te zien tegen welke Franse kandidaat Klerks moet aantreden.

Natuurlijk is ondoenlijk om alle deelnemers aan de Europese finalen te ‘bespioneren’. Maar het inwinnen van informatie over je tegenstanders –net als in de voetballerij- is ook een manier van voorbereiden.

Het is jammer genoeg ondoenlijk om alle finalisten te bespieden maar de Zweedse deelnemer maakt mij wel heel nieuwsgierig. Ik hoorde namelijk dat hij zelfs ontslag heeft genomen om zich helemaal voor te bereiden op de kookstrijd in Stavanger. Als dat geen geduchte tegenstander is…

Reageer op dit artikel