blog

Blog: Kom je met toerisme ook de winter door?

Restaurant

Zierikzee, het o zo leuke pittoreske stadje aan de Zeeuwse kust. Normaal, of eigenlijk 10 maanden per jaar, is het er niet heel spannend. Gewoon gemoedelijk, iedereen doet zijn ding. Het verenigingsleven en de lokale bedrijven doen hun uiterste best om het hoofd boven water te houden. Maar dan komen de toeristen…

Blog: Kom je met toerisme ook de winter door?

Gelukkig is de zomer toch nog gekomen. Het inwoneraantal van Zierikzee is ongeveer 12.000, dat is het aantal in de eerder genoemde tien maanden. Hoeveel toeristen er precies in de zomer bij komen heb ik niet goed in beeld. De toestroom is in ieder geval groot genoeg om de plaatselijke horeca te laten bestaan. En lokale horeca heeft Zierikzee genoeg! Ik heb even geteld: Zierikzee telt 29 restaurants, 5 cafetaria’s, 17 bed & breakfast-bedrijven, 4 logeerboten, 6 campings en 5 cateringbedrijven.

Lunchroom
De variëteit is net zo hoog als de aantallen. Grieks, Chinees, Spaans, Italiaans (tijdelijk gesloten), steakhouse, shoarma, pannenkoeken, lunchrooms en een ijszaak. Recentelijk zijn er twee bedrijven gesloten, als tegenhanger is er een nieuwe lunchroom bij gekomen. Verbazingwekkend vind ik het. Word er in de zomer zoveel verdient door de bedrijven, dat ze de winterperiode kunnen overleven? Komende winter zal spannend worden, de binnenstad is autovrij gemaakt…

Volgend jaar minder bedrijven?
Als import-Zeeuw en horecadier aanschouw ik het tafereel vanaf de zijkant. Nou niet geheel onwetend, ik heb in de keuken gestaan bij één van die horecazaken, dus een beetje inschatten kan ik het wel. Neemt niet weg dat ik het moedig vind, om in deze tijd een nieuwe lunchroom te beginnen. Of je derde zaak openen. Het kan en gebeurt allemaal in ons mooie stadje.

Lopend door het centrum of langs de haven word ik enerzijds ontzettend blij van het toeristenaantal. Want geld moet rollen in de zomer, zo rolt het over het geheel vernieuwde havenplein, langs en in de haven. Het geeft onze plaatselijke economie een oppepper. Anderzijds hoop ik oprecht dat volgend jaar zomer het rijtje ondernemers niet schrikbarend veranderd is!

Reageer op dit artikel