blog

Niet de kok, maar de ondernemer R. Blaauw

Restaurant

De topkok wilde weer koken zoals hij dat deed toen hij net was begonnen. De jongen in hem moest terugkomen. Daarvoor was de grote patron zelfs bereid zijn 
zwaarbevochten Michelinsterren op het spel te zetten. 
Weg met de poeha. De kok wilde z’n hart volgen.

Niet de kok, maar de ondernemer R. Blaauw


Ron Blaauw, de persoon in kwestie, stond de afgelopen weken volop in de spotlights met een ontroerend verhaal. Het leverde hem een optreden op in 
De Wereld Draait Door en grote artikelen in kranten als het Parool en NRC. Zelfs Voetbal International had interesse, Blaauw doet tenslotte ook wat bij Ajax.

Helaas had geen enkele journalist aandacht voor de feiten. Ron Blaauw is in de eerste plaats ondernemer. Hij exploiteert een restaurant. Het verhaal van de gearriveerde kok die weer jongen wil zijn is een prachtig sprookje, maar het strookt niet met de feiten. Die feiten zijn dat Blaauw geconfronteerd wordt met de economische realiteit dat een sterrenrestaurant in deze tijd niet meer rendabel is en daar een antwoord op probeert te vinden. Met Ron Gastrobar heeft hij een concept bedacht van honderd stoelen in een kosmopolitische setting, en een vaste prijs voor een gerecht van €15. Met dat concept wil hij €2,5 miljoen omzetten.

Alles draait om snelheid. Blaauw zal zijn medewerkers – die gewend zijn om in een chique tweesterrenrestaurant te werken – zover moeten krijgen dat ze zestien keer het water aan tafel bij komen schenken, maar in plaats daarvan aan meerverkoop doen. Om Ron Gastrobar te realiseren heeft hij €1,1 miljoen geleend bij de bank met een persoonlijke borgstelling van 
4 ton. En passant moet hij een schuld van 2,5 ton saneren. Niet de topkok, maar de ondernemer Ron Blaauw steekt zijn nek op een bewonderenswaardige manier uit. Echt, het zal hem een zorg zijn of hij in november nul, één of twee Michelin-sterren krijgt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels