blog

Omelet omerta

Restaurant

Als tiener deed ik met wat vriendjes soms dingen die niet mochten. Af en toe vierden we onze speciale band in een luxe cafetaria een dorp verderop. We bestelden dan het duurste gerecht van de kaart: Hamburger Hawaii, met uien en gegrilde ananas.

Omelet omerta

Vol verwachting begon ik dan ook aan het boek ‘Crimineel Eten, aan tafel met de onderwereld’ van Marian Husken. Snel verdiend geld wordt grif uitgegeven in toprestaurants, schreef Husken in haar voorwoord (wat ik natuurlijk volledig kon beamen). Het boek beloofde de favoriete sterrententen te onthullen van de echte zware jongens.

De timing was perfect. In een maand waarin de Nederlandse toprestaurants weer tot vervelens toe werden gelauwerd met sterren en punten, ging Husken onthullen dat er bij De Librije en De Leest ook wel eens een ander soort inspecteur over de vloer kwam dan die van Michelin. ‘Eetzaken kunnen nu eenmaal geen bordje plaats: verboden voor gangsters’, zoals de schrijfster opmerkte.

Het werd een teleurstelling. ‘Crimineel Eten, aan tafel met de onderwereld’ is vooral een lesje maffiageschiedenis met Joe the Boss Masseria en Lucky Luciano in de hoofdrol. Verder gaat het boekje veel voer de ABC’s (Amsterdamse Bekende Criminelen) Holleeder, Bruinsma, Endstra en de overbekende adresjes uit hun tijd: barretje Hilton, Lexington in Oud-Zuid, Dynasty, Royal San Kong in Amstelveen waar Cor van Hout werd neergemaaid. Ook al weer een tijdje geleden.

Vruchteloos doorzocht ik het boekje op onthullingen over onze huidige sterrenzaken. In welke toprestaurants dineerde mister-Maserati Huber Möllenkamp? Of Badr Hari? En bij welke Michelinzaak verbrasten de witte boorden van Bouwfonds hun miljoenen? Welke ongure figuren kwamen er bij Oud Sluis over de vloer?

Volgens Husken zijn koks niet blij als ze door misdaad in het nieuwe komen: ‘Ze vrezen dat ze daardoor klanten kwijt raken.’ Goh. Op de radio hoorde ik haar zeggen dat Herman den Blijker, destijds chef bij Groot Paardenburg van ABC’tje Jan-Dirk Paarlberg, op het laatste moment een interview afzegde.

Beste Marian, Herman den Blijker zegt zijn afspraken altijd af. Bovendien: koks kunnen goed zwijgen, net als de maffia. Je lult niet over je gasten. Kwestie van erecode!

Reageer op dit artikel