blog

12 december: Michelin!

Restaurant 1242

Bij veel chefs staat 12 december roodomrand in de agenda. Op die dag wordt de nieuwe Michelingids gepresenteerd. Belangrijker nog, op die dag worden de toegekende Michelinsterren bekendgemaakt.

12 december: Michelin!

In de weken vooraf wordt er in de branche druk gespeculeerd: wie krijgt er een ster (bij), bij wie wordt een ster afgenomen en natuurlijk de grote vraag, krijgen ‘we’ er een nieuwe derde ster bij?

Michelinsterren worden gezien als medailles voor kwaliteit. Het is een waardering voor kei- en keihard werken op een ongelooflijk hoog niveau, een beloning voor het leveren van constante topkwaliteit en het erkennen van het talent van de chef. Michel van der Kroft (**), chef-kok van ’t Nonnetje en Joris Peters(*), chef-kok van Aan de Zweth vertellen over de impact van Michelin en het ‘sterrenetend publiek’.

Maar waar vallen de sterren? We vroegen het een aantal kenners. Als nieuwe sterrenkoks worden genoemd Thijs Meliefste, Arturo Dalhuisen (The White Room), Giel Kaagman, Joris Bijdendijk en natuurlijk Edwin Kats. Jan Sobecki van Tribeca wordt door velen genoemd als kanshebber op één, maar wellicht ook meteen op twee sterren. Andere getipten voor twee: Rogér Rassin, Mario Ridder en Dennis Kuijpers.

Áls er al een derde ster valt, dan is het bij Jannis Brevet van Inter Scaldes, zo denken velen. De innovatieve keuken met klassieke basis staat als een huis. Richard van Oostenbrugge van Bord’Eau wordt ook genoemd als kanshebber op een derde, evenals Soenil Bahadoer, Erik van Loo en Sydney Schutte.

Al wordt ook vaak gekeken naar ‘World’s 50 Best Restaurants’, Michelin is nog steeds dé maatstaf. Richard Ekkebus de Zeeuwse tweesterrenchef van Amber, het restaurant van Mandarin Oriental Landmark Hotel in Hong Kong, won talloze prijzen en staat al jaren in de World’s 50 Best Restaurants. Toch is zijn grote droom een derde Michelinster halen, zo maakte hij onlangs bekend in het tv-programma De Reünie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels