blog

Kop-tot-kont-taks

Restaurant 737

Het RIVM, is dat niet dat onderzoeksinstituut uit Bilthoven van de griepprik? De club die u en mij al meer dan honderd jaar beschermt tegen enge ziektes, giframpen en kankerverwekkende rubberkorrels op sportvelden?

Kop-tot-kont-taks

Velen zullen zich nog de spannende tv-beelden herinneren van een RIVM-medewerker in een witte jas die na de kernramp in Tsjernobyl een polletje gras doormeet op radioactieve straling. Voor de draaiende camera deelt het kalende hoofd van de afdeling Stralingsonderzoek officieel mee dat onze koeien geen lichtgevende melk gaan geven. Pffff.

RIVM’ers, dat zijn serieuze mannen en vrouwen met veiligheidsbrillen op hun neus, in wiens latex handen je met vol vertrouwen je gezondheid legt.

Niet meer dus.

Vorige week lanceerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de vleestaks. Jawel, belastingheffing op vlees. Niet omdat er te veel antibiotica in ons sudderlapje zit of zo. Nee, gewoon omdat vlees eten volgens het RIVM ongezond is en slecht voor het milieu.

Vleestaks. Het is een gemakzuchtige, populistische gedachte die thuishoort bij de Partij
voor de Dieren, niet bij de bebrilde jongens en meisjes van het RIVM. Er wordt in ons land al veel minder vlees gegeten. In tien jaar daalde de gemiddelde consumptie met drie kilo. En het vlees dat we eten, is veel duurzamer. De plofkip is uit bijna alle supermarkten verdwenen.

De horeca speelt een belangrijke voortrekkersrol in de verduurzaming van vlees. Kop-tot-kont-koks als Nel Schellekens leren ons dat je alle delen van het dier kunt gebruiken. En 80/20-kok Niven Kunz laat zien dat groenten cool zijn en het stukje vlees best wat kleiner kan. Waarom dat resterende, 100% verantwoorde stukje vlees nog extra belast moet worden, is mij een raadsel. Het nekt onze horeca en landbouw en het verlaagt niet eens de vleesconsumptie. Wie het karbonaatje niet meer kan betalen, stapt over op de speklap. Of dat nou zo gezond is? Hele groepen van de bevolking drijf je terug in de armen van de bio-industrie.

Zo’n vleestaks spekt alleen de staatskas. Maar daar is het RIVM niet voor.

Reageer op dit artikel