fotoreportage

Foto’s: A’dam Toren in Amsterdam

Restaurant 1773

Ontwerpbureau Tank ontwierp maar liefst 11 van de 22 verdiepingen van de A’dam Toren in Amsterdam. Restaurant Moon, membersclub A’dam&Co, Skybar-restaurant Madam, Lookout en de luxe evenementenlocatie The Loft. ‘Kenmerkend voor alle ontwerpen is de poëtische vormgeving van industriële materialen’, aldus Tommy Kleerekoper, ontwerper en mede-oprichter van Tank. ‘Elke verdieping ademt een andere sfeer, maar wel met hetzelfde DNA: muziek, dans en uitgaan.’

Foto’s: A’dam Toren in Amsterdam

R ode draad in alle horecaconcepten van de A’dam Toren is het gebruik van stoere industriële materialen; zoals hout, roestvrijstaal, beton en multiplex. Deze zijn echter op een bijzondere manier vormgegeven. Kleerekoper omschrijft het als poëtisch. De wenteltrap die van de zestiende naar de achttiende verdieping loopt, is één van de voorbeelden. Deze trap is opgebouwd uit duizenden multiplexlatjes. ‘Hierdoor lijkt het alsof de trap als een propeller omhoog waait’, zegt de ontwerper.

Poëtische boom

Bij de membersclub is van hout een poëtische boom gemaakt: The Tree of Life. ‘Stoer hout vormt een sierlijke boom waaronder mensen samenkomen en zich met elkaar verbinden.’ De boom heeft ook praktische functies als het wegwerken van alle electra, bedrading, rookmelders en installaties én is goed voor de akoestiek.

Omdenken

Tank kreeg van opdrachtgever Six Senses de taak een evenementenruimte te maken waar álles mogelijk is. ‘Alles flexibel in één ruimte betekent vaak een onpersoonlijk ontwerp’, zegt Kleerekoper. ‘We ontwierpen met een andere mindset The Loft. In plaats van allerlei capriolen te moeten uithalen, hoef je in ons ontwerp niet veel te veranderen om verschillende doeleinden te kunnen bieden.

Design en beeld: Tank Architecture & Interior

Reageer op dit artikel