nieuws

Cees Helder hekelt kerstkookmentaliteit

Restaurant

Nederlanders schromen er niet voor om met kerst hun gasten kant-en-klaarmaaltijden voor te schotelen. Cees Helder van driesterrenzaak Parkheuvel in Rotterdam gruwelt van die gedachten. In De Telegraaf hekelt de topkok de Nederlandse kookmentaliteit tijdens kerst.

Helder reageert in de ochtendkrant op de explosieve groei van het aantal verkopen van kant-en-klaarmaaltijden in supermarkten. De culinaire grootheid vindt dat koken met kerst absoluut niet moeilijk hoeft te zijn. ‘Serveer eens konijn in plaats van kip. Maar Nederlanders zitten liever op de bank voor de televisie met de benen omhoog’, aldus Helder, die er verder op wijs dat een zelfgemaakt kerstdiner inclusief wijn niet meer hoeft te kosten dan veertig euro.

Albert Heijn claimt een enorm succes met de kerstverkopen van kant-en-klaarmaaltijden dit jaar. ‘We willen het met kerstdagen iedereen zo eenvoudig mogelijk maken. Mensen zitten liever gezellig aan tafel, of doen samen andere dingen met de kerst dan dat ze uren in de keuken staan’, aldus een AH-woordvoerder in De Telegraaf.

De populariteit voor kant-en-klaarmaaltijden wordt toegeschreven aan gebrek aan tijd om een kerstdiner te maken en een tekort aan kookervaring. Veel supermarkten hebben hun schappen ingericht met feestelijke en luxe kant-en-klaarmaaltijden. Ook warenhuizen spelen in op de gemakstrend en leveren onder andere hertenbiefstuk en tongrolletjes.

Reageer op dit artikel