nieuws

Jamie Oliver geschokt door Britse schoolmaaltijden

Restaurant

Jamie Oliver heeft de Britse overheid wakker geschud. De ‘naked chef’ ging aan het werk in de kantine van een openbare school in Londen en schokte tv-kijkers met de resultaten. Het experiment leverde verbijsterende televisie op, waarna de Britse premier Tony Blair zich achter Oliver schaarde in zijn strijd voor betere schoolmaaltijden.

Blair liet een ingezonden brief publiceren in de krant The Observer. Daarin kondigt hij acties aan op het front van schoolmaaltijden. Dit nadat ruim 160.000 mensen een petitie ondertekende waarin Jamie Olivers vraagt om ‘verse, voedzame schoolmaaltijden’. Blair haakt hierop in met zijn steun voor Oliver. Volgens velen zou het hier gaan om een verkiezingsstunt. Later dit jaar zijn er parlementsverkiezingen in Engeland.

Oliver schokte tv-kijkers door de productkennis van scholieren aan de kaak te stellen. Een volledige schoolklas kon een prei niet van een kiwi onderscheiden. Verder vertelde een jongen dat hij voor het eerst in zijn leven sla had gegeten. Ook bleken veel lunchtrommels vol te zitten met marsen, snickers en zakken chips.

De bewuste schoolkeuken in de Londense wijk Greenwich werd in 1988 geprivatiseerd. Dit gebeurde door de regering-Thatcher. Meer schoolkantines werden uitbesteed, terwijl er geen minimumstandaard was voor de kwaliteit en de voedzaamheid in schoolkantines.

Reageer op dit artikel