nieuws

Kweekvis binnenkort anders gedood

Restaurant

Vissoorten als paling, meerval en tilapia uit viskwekerijen worden binnenkort verwerkt nadat ze zijn bedwelmd. Dat zei Wim van Eijk van het Productschap Vis donderdag in het actualiteitenprogramma Netwerk.

Kweekvis binnenkort anders gedood

Tot nu toe wordt kweekvis alleen gekoeld voordat de ingewanden worden verwijderd. Volgens Van Eijk heeft onderzoeksinstituut Imares van de Universiteit van Wageningen een elektrocutiemethode ontwikkeld om de vis voor de verwerking te bedwelmen.

Bij de nieuwe methode worden de vissen in een bak water onder stroom gezet. In verdoofde toestand wordt de vis daarna verwerkt. Het is volgens Van Eijk ‘honderd procent’ zeker dat de vis daarbij geen pijn voelt.

‘Ik denk dat we binnen een aantal maanden zover zijn dat we op bedrijfsniveau deze methode kunnen invoeren.’ Wakker Dier is blij verrast door de methode, ‘als ze het tenminste waarmaken’.

Reageer op dit artikel