nieuws

Eerste duurzame schol in aantocht

Restaurant

Als eerste platviskotter in Europa gaat de PD 147 van schipper Jan de De Boer uit Urk op een duurzamere manier schol vangen. De eerste 800 ton van deze Noordzeeschol wordt dit najaar verwacht.

Eerste duurzame schol in aantocht

De PD 147 gaat vissen op een manier die zorgt voor minder bijvangst in de netten terwijl tegelijk het leven op de zeebodem wordt ontzien.

Het sleepnet van de te gebruiken ‘twinrig’ heeft grotere mazen die voorkomen dat te jonge vis naar boven worden gehaald. Om de bijvangst nog verder te beperken, komen er ook ontsnappingspanelen. Ook brengt de PD 147 de schol voortaan twee keer per week aan wal.

De aanvraag voor het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurkerk voor de PD 147 moet nog worden goedgekeurd. Vertrouwend op een goede afloop kondigt Baarssen, de grootste platvisverwerker in Nederland, woensdag in Brussel aan dat het de duurzame schol gaat verwerken.

Reageer op dit artikel