nieuws

Michel ‘Jopen’ Ordeman NH-Held van de Smaak 2009

Restaurant

Michel Ordeman, initiatiefnemer van de historische Jopenbieren uit Haarlem is uitgeroepen tot de Noord-Hollandse Held van de Smaak. De verkiezing is onderdeel van de landelijke Helden van de Smaak verkiezing. De finale vindt plaats tijdens de slotmanifestatie van de Week van de Smaak op 27 september in Zaandam. Daar wordt de winnaar gekozen uit de twaalf finalisten; een uit iedere provincie.

Michel ‘Jopen’ Ordeman NH-Held van de Smaak 2009

De organisatie van de Noord-Hollandse voorronde was in handen van noordhollandsegrond, de campagne van de provincie Noord-Holland voor biologische en streekproducten. Locatie voor de verkiezing was het onlangs geopende Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt in Purmerend. Daar verzamelden zich de acht genomineerden, stuk voor stuk behept met een passie voor ambachtelijk gebrouwen bier, met een streekgebonden karakter.

De jury, bestaande uit Frans Ruiter (voorzitter PINT regio Noord-Holland), Bob Molenbroek (secretaris PINT regio Noord-Holland), Sàndor Schiferli (Slow Food Amsterdam), Jan Faber (Hoofd Bierdivisie groothandel de Kweker) en John van Raaij (Proeflokaal In den Uiver in Haarlem) hadden geen gemakkelijke taak. Na een korte presentatie door alle genomineerden volgde een uitgebreide blindproeverij. Daarna was er een zorgvuldige afweging van verschillende onderdelen; behalve de smaak van de bieren ging het daarbij in belangrijke mate ook om de ambachtelijkheid, de relatie met de streek en hoe de kandidaat zich inzet als ambassadeur voor de sector. Met slechts een klein verschil kwam Michel Ordeman als sterkste uit de bus, met in zijn kielzog Maurice Diks (links op de foto) van de Texelse Bierbrouwerij.

De jury prees Ordeman voor de kwaliteit van zijn bieren, het gebruik van authentieke, Middeleeuwse recepten die de relatie met de Haarlemse regio onderstrepen en de rol die Ordeman speelt om dit regionale bier in de stad Haarlem en daarbuiten op de kaart te zetten. In 2010 gaat in Haarlem de Jopenkerk in de Jacobstraat de Jopen Bierbrouwerij, met cafe en restaurant van start. Ook voor de manier waarop Jopen het drinken van zijn bieren verbindt aan smaakbeleving, met veel aandacht voor bier-spijs-combinaties sprak de jury zijn waardering uit.

Reageer op dit artikel