nieuws

Palingvissers naar rechter

Restaurant

‘Onbegrijpelijk, onverstandig en onaanvaardbaar,’ reageren de palingvissers op het vangstverbod dat Minister Gerda Verburg hen heeft opgelegd. De palingvissers kregen eerder deze week voor dit najaar een vangstverbod van twee maanden opgelegd. Volgend najaar mogen de vissers drie maanden geen paling vangen. Dit moet helpen de palingstand te herstellen. ‘

Palingvissers naar rechter

Het vangstverbod gaat in oktober in. De Tweede Kamer vergadert er op 10 september over. De palingvissers willen dan demonstreren bij het Kamergebouw en daarbij hun bootjes meenemen.

De Combinatie van Beroepsvissers wil dat minister Gerda Verburg (LNV) een rapport van ICES, de internationale organisatie van visserijbiologen, vrijgeeft. Volgens een woordvoerster van het ministerie van LNV is het aan de Europese Commissie om daarover te beslissen.

Eigen plan palingvissers

De woordvoerster zegt dat Verburg zich in Brussel sterk heeft gemaakt voor het alternatieve plan van de palingvissers om het vangstverbod te voorkomen. Dat plan voorziet in maatregelen om de visstand op peil te houden, maar de ICES rapporteerde aan de Europese Commissie dat dit onvoldoende is.

Verburg besloot tot een vangstverbod na een gesprek met Europees Commissaris Joe Borg (Visserij), die met eigen maatregelen kan komen als Nederland niet zelf een zogeheten aalbeheerplan opstelt.

Reageer op dit artikel