nieuws

Neergang in de horeca zwakt af

Restaurant

Het zwaarste weer in de horeca is achter de rug. De omzet kwam in het derde kwartaal –het hoogseizoen – gemiddeld 3,7 procent lager uit dan vorig jaar. Koninklijke Horeca Nederland concludeert dat de neerwaartse trend zich stabiliseert.

Neergang in de horeca zwakt af

‘Het zwakt wel af, maar de branche zit nog altijd in zwaar weer’, zei directeur Lodewijk van der Grinten dinsdag tijdens het jaarcongres in Utrecht. ‘Het bezoek aan de horeca neemt sneller af dan rationeel verklaard kan worden’, aldus voorzitter Hajé de Jager.

Restaurants inleveren

Het hardst getroffen werden de restaurants die zes procent omzet inleverden. Cafés zagen hun omzet dalen met 3,7 procent en hotels met 3,4 procent. Voor deze twee groepen een minderen daling dan een kwartaal eerder.

De fastservicesector liet een kleine plus zien.

Hotels somber

De verwachte omzet voor het vierde kwartaal (-1,1 procent) is gunstiger dan de afgelopen drie maanden. De hotelsector ziet de toekomst het somberst in, terwijl bij restaurants, cafés en fastfood de omzet stabiel blijft.

Veel ondernemers (44 procent) overwegen voor de komende twaalf maanden prijsacties. Het aantal banen zakt naar verwachting licht.

Omzetdaling

Driekwart van de horecaondernemers die hun omzet zagen dalen, wijt dit aan de economische situatie. Een kwart zegt vooral last te hebben van het rookverbod in de horeca en in de dranksector is dat zelfs 46 procent. Net als in het eerst en tweede kwartaal geven veel hotelondernemers (18 procent) aan de prijzen te hebben verlaagd.

Reageer op dit artikel