nieuws

Nachtrestaurant moet voedselverspilling tegengaan

Restaurant

Koks in horecakeukens gooien te veel voeding weg en dat is anno 2011 in een tijd waarin duurzaam ondernemen een speerpunt is, niet nodig. Dat zeggen de initiatiefnemers van Nachtrestaurant, een project waarbij op 5 maart met restanten spraakvolle en aantrekkelijke gerechten worden gemaakt.

Nachtrestaurant moet voedselverspilling tegengaan

Bruikbaar voedsel is waardevol en hoort niet thuis in de afvalbak. Dat zegt Marguerite Evenaar van Seven Days of Inspiration, een groot landelijk project waarbij duurzaamheid en sociale kapitaal centraal staan. Een van die zeven dagen is de overwaarde van voedsel.

Op 5 maart vindt Nachtrestaurant plaats in Hotel Casa 400 in Amsterdam. Daarbij bereiden chef-koks hapjes van restanten uit horecakeukens. Bewustwording van het tegengaan van voedselverspilling is het idee achter Nachtrestaurant.

Nachtrestaurant

In Seats2Meet in Utrecht, het innovatieve vergaderconcept van horecavoorloper Ronald van den Hoff, vond middels een pilot de aftrap plaats voor het Nachtrestaurant op 5 maart. Keukenpersoneel van Seats2Meet maakte van restanten een gevarieerde borrelhapbuffet voor de aanwezigen.

‘Uit onderzoek blijkt dat in een gemiddeld huishouden tot 40 procent voedselverspilling plaatsvindt. Cijfers uit de horeca kennen we niet, maar daar zal ongetwijfeld het een en ander worden weggegooid. Restanten die nog prima te gebruiken zijn’, aldus Evenaar.

Sociale overwaarde

Evenaar vervolgt: ‘Met Nachtrestaurant willen wij meer bewustwording creëren onder koks in de horeca. We willen ze wijzen op het feit dat het weggooien van voedsel onnodig is. We redeneren vanuit sociale overwaarde. Dus het duurzaam en bewust omgaan met voedsel en restanten’.

In eerste instantie gaat het om een eenmalig project. Maar Evenaar wil het liefst zien dat Nachtrestaurant vaker plaatsvindt. ‘Bijvoorbeeld door voedselrestanten van restaurants structureel te verzamelen, ze te verwerken tot heerlijke happen en ze via een mobiele truck op populaire plaatsen in de stad te verkopen. Wij hopen dat met het creëren van bewustwording onder chef-koks, dit doel op termijn te realiseren is’.

Tip

Bekijk hier de foto’s van de pilot van Nachtrestaurant

Reageer op dit artikel