nieuws

Transparantie bij voedselinspecties in horeca

Restaurant

Nieuwe organisaties die zich bezighouden met voedselinspecties in de horeca nemen toe. Dit is vooral het gevolgd van geslotenheid in de branche. Professor Arnold Heertje zegt dat een goede economie behoefte heeft aan transparantie en dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geen openheid van zaken geeft.

Transparantie bij voedselinspecties in horeca

‘Wanneer Horeca Nederland geen openheid van zaken geeft, dient de overheid zelf over de brug te komen. Gebeurt dat niet, dan moeten consumenten het heft in handen nemen. Dat kan tegenwoordig. Het opzetten van een website is een fluitje van een cent’, aldus Heertje in De Telegraaf.

De bekende professor reageert hiermee op de toename van het aantal organisaties dat zich bezighoudt met inspecties in horecakeukens. Gevoed door het niet openbaar maken van inspectierapporten door het nVWA en door de niet altijd even transparante KHN, zo schrijft De Telegraaf.

Het jongste initiatief is Stichting Waarborg Voedselveiligheid. Oprichtster Rosmaryn Wesselman vindt dat Nederland qua openheid achterlopen met andere landen. Ze vindt dat we zeker bij landen als Duitsland en Denemarken op achterstand staan.

Wesselman laat door medewerkers van haar bedrijf inspecties uitvoeren in de horeca. Wanneer horecabedrijven voldoen, dan krijgen ze een ‘smile’. Naast Stichting Waarborg Voedselveiligheid is sinds oktober vorig jaar ook Foodwatch.nl actief. Foodwatch onthult ongezonde en schadelijke praktijken van voedselfabrikanten.

Reageer op dit artikel