nieuws

Zoë Lensen van Oud Sluis wint Zilveren Koksmes

Restaurant

Zoë Lensen van driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis heeft woensdag op de Horecava in Amsterdam RAI de Zilveren Koksmes gewonnen. De tweede plaats in de wedstrijd voor koks tot 25 jaar ging naar Patrick van Hogeloon van Château St. Gerlach in Valkenburg, Ollie Schuiling van Ivy in Rotterdam eindigde op plaats drie.

Zoë Lensen van Oud Sluis wint Zilveren Koksmes

De 22-jarige leerling van de sterklas van het ROC Amsterdam is – volgens de organisatie – ‘naar alle waarschijnlijkheid’ de eerste vrouw die er met deze prijs vandoor gaat. Ze nam vol emoties de versierselen in ontvangst. Lensen was ook de enige vrouw in het gezelschap, dat verder bestond uit zeven mannen.

Het deelnemersveld kende koks van gerenommeerde zaken. Naast bovengenoemde waren dat Simon Groeneveld van Frouckjestate in Rijperkerk, Pedro Banzuzi van Hotel Des Indes in Den Haag, Bob van de Scheur van De Zwaan in Etten-Leur, Nicky van den Beuken van Hostellerie De Neerhof in Kessel en Tim Horst van La Rive in Amsterdam.

Lensen – tijdens de wedstrijd gesupporterd door Nick Bril, de rechterhand van Sergio Herman – was niet alleen emotioneel maar ook sprakeloos. ‘Ik heb er geen woorden voor’, aldus de winnaar. ‘De gerechten die ik had neergezet, waren wel oké. Ik had nooit gedacht dat ik zou kunnen winnen. Een wedstrijd is zo anders dan werken in de keuken, waar je alles binnen bereik hebt en weet waar alles staat.’

Iets meer zout gebruiken, was het voornaamste punt van kritiek van de jury, die bestond uit Wynand Vogel (voorzitter), Gerrit Greveling, Dennis Kuipers, Waldrik Kremer en Bert van Manen. Extra druk omdat ze bij een driesterrenrestaurant in de keuken staat, voelde Lensen niet. ‘Als Sergio mij zegt dat ik het goed doe, dan maakt het me niet uit hoe hoog ik eindig in een wedstrijd.’

Zoë Lensen is een van de drie dames in de sterklas van het ROC Amsterdam. Ze is bezig aan haar laatste jaar. Sinds september werkt ze bij Oud Sluis. Daarvoor was ze een jaar in dienst bij tweesterrenchef Onno Kokmeijer van Ciel Bleu in het Okura Hotel in Amsterdam.

De amuse die de deelnemers moesten maken, was gepekelde tong met groenten naar eigen inzicht. Het voorgerecht was makreel en rivierkreeft à la Nage. Gebraden eend met saus van appel en verrassend garnituur was de opdracht voor het hoofdgerecht. Het nagerecht moest fris, licht en eigentijds zijn en als basis advocaat hebben.

Reageer op dit artikel