nieuws

CBS: Horeca zet 3,2 procent meer om

Restaurant

De horeca heeft 3,2 procent meer omzet behaald in het vierde kwartaal van 2011 dan in dezelfde periode in 2010. De omzetplus is met name veroorzaakt door de hogere prijzen. Het volume steeg iets met 0,6 procent. Restaurants en cafetaria’s hebben het meest bijgedragen aan de omzetgroei in het vierde kwartaal.

CBS: Horeca zet 3,2 procent meer om

Over heel 2011 heeft de horeca 4,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Deze cijfers heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS, donderdag 23 februari naar buiten gebracht.

Fastfood

Cafetaria’s deden in het vierde kwartaal van 2011 de beste zaken, hun omzet groeide met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen stegen er met 3,2 procent, het volume met 4,2 procent. Over heel 2011 steeg de omzet van deze branche met 7,9 procent, de prijzen met 3,1 procent en het volume met 4,6 procent.

Restaurants

Bij restaurants kwam de omzetstijging voor het laatste kwartaal uit op 4 procent. Prijzen stegen met 2,8 procent, het volume nam 1,1 procent toe. Alle horecabranches noteerden in het vierde kwartaal een omzetgroei maar vergeleken met de eetgelegenheden deden hotels en cafés het minder goed.

Hotels

Hotels boekten 0,8 procent meer omzet. Bij cafés was de omzetgroei 1,1 procent. De prijzen in cafés stegen met 2,4 procent, het volume was 1,3 procent lager dan een jaar eerder.

Cijfers heel 2011

Over heel 2011 heeft de horeca 4,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. In 2010 kromp de omzet nog met bijna 1 procent. De grootste omzetgroei behaalden de horecabedrijven in de eerste twee kwartalen van 2011. In de tweede helft van het jaar is de omzetgroei meer dan gehalveerd. Alleen cafetaria’s vormden een uitzondering op deze ontwikkeling.

Reageer op dit artikel