nieuws

Bib Gourmand: ‘we zijn selectiever, niet strenger

Restaurant

Een aantal Nederlandse restaurants is de Bib Gourmand-notering kwijtgeraakt. Ondernemers vertelden MissetHoreca.nl dat Michelin hen had gezegd de richtlijnen ‘duidelijker te willen gaan hanteren’. Werner Loens, hoofdredacteur van de culinaire gids zegt tegen MissetHoreca.nl dat de gids niet strenger is geworden, maar dat ze wel selectiever zijn.

Bib Gourmand: ‘we zijn selectiever, niet strenger

‘Het aanbod van restaurants die een menu aanbieden aan minder dan 35 euro is breder en dat laat ons toe om nog selectiever te zijn. Maar daar wil ik direct bij zeggen dat we geen quota hanteren. We hebben dus geen maximum aantal restaurants. Als het er honderd zijn, is het fijn. Als het er tweehonderd zijn is het nog mooier; zeker voor de gast die deze restaurants bezoeken. We geven ze aan de restaurants die ze het meest verdienen’

Verloren Bib’s

In Nederland verloren zestien restaurants hun Bib Gourmand. Vaak was de reden daarvoor sluiting. Andere restaurant zoals de Herberg van Smallingerland zeiden het niveau van de Bib overstegen te zijn. En sommige restaurants voldeden simpelweg niet meer aan de prijs-eis.

Prijs

Volgens Loens is het grootste gedeelte van de zestien restaurants afgevallen omdat de prijzen te hoog lagen. ‘Sommige restaurants konden echt niet meer aan de prijs werken, of dat werd hun afgeraden door hun boekhouding.’

Hij noemt echter ook voorbeelden van restaurants die hun Bib Gourmand tijdelijk zijn kwijtgeraakt omdat ze niet meer aan de prijs-eis voldeden, maar na de economische crisis anno 2011 toch weer op de lijst staan. ‘Bijvoorbeeld Salon de Provence in Breda. Die hebben hun prijzen aangepast.’

Keuzemenu

Volgens Loens gaat het erom dat een restaurant écht een menu voor 35 euro aanbiedt. ‘Niet één menu dat ergens onder op de kaart staat. Een Bib Gourmand menu is gebaseerd op een keuzemenu en moet een menu zijn dat de restaurateur graag wil verkopen. In België zeggen we: dat hij ‘goesting heeft’ om het te verkopen.’

Michelinsterren

Over een aantal Nederlandse restaurants die de Bib verlaten hebben, gaan geruchten dat de bedrijven kans maken op een ster. Bijvoorbeeld de Herberg van Smallingerland en Vesters. Beide ondernemers willen er niet al te veel van weten. ‘Bescheidenheid siert te mens. We zouden het natuurlijk wel op prijs stellen. Maar wij hier in het Noorden houden van bescheidenheid.’, aldus Freddy Bult.

Ook Jeroen Vesters zegt de vraag vaker te krijgen van collega’s, maar gelooft zelf geen ster te krijgen. ‘Ik denk niet dat we een ster krijgen. We zijn echt uit de Bib Gourmand omdat onze prijs vijftig cent boven de eis ligt.’

De hoofdredacteur zelf wil niets los laten over eventuele sterren. ‘Theoretisch zou het kunnen. Ook in het verleden is het al eens gebeurd, bijvoorbeeld bij de Posthoorn. Maar ik wil niemand teveel hoop geven, ook al kan het natuurlijk wel.’

Reageer op dit artikel