nieuws

Bijna helft voedsel op Koninginnedag onveilig

Restaurant

Bij de controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) tijdens evenementen op Koninginnenacht en -dag zijn bijna twee op de vijf gecontroleerde verkopers beboet of gewaarschuwd. Dat heeft de VWA zaterdag gemeld. Een zegsvrouw spreekt van een ,,hoog aantal overtredingen”.

Bijna helft voedsel op Koninginnedag onveilig

Het hoge aantal boetes en waarschuwingen kan worden verklaard uit het feit dat de controleurs van de VWA dit jaar voor een andere aanpak hadden gekozen. Voordat de inspecties werden uitgevoerd, scanden de controleurs eerst welke kramen volgens hen de regels niet goed in acht namen. Een andere oorzaak voor het hoge aantal is volgens VWA dat dit jaar meer particulieren die niet goed op de hoogte zijn van de wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid, op straat voedsel verkochten.

In totaal voerde de inspectie 324 controles uit door het hele land. Vorige jaar beboette VWA op Koninginnedag en Bevrijdingsdag samen 15 procent van alle onderzochte verkopers.

In Amsterdam constateerden controleurs dat een wc-wagen zo vol was dat de inhoud van de wagen via een slang op straat liep. De politie moest te hulp schieten om dit probleem op te lossen. Verder werd in de hoofdstad 38 kilo vlees weggegooid naast twee kratten met roomkaas die tot januari 2010 houdbaar was.

Reageer op dit artikel