nieuws

Champignonbedrijf Heveco helemaal failliet

Restaurant

Het grootste champignonbedrijf van Nederland, het Limburgse Heveco, is helemaal failliet. Ook over de drie werkmaatschappijen die in oktober nog werden overgenomen door voormalig productiedirecteur en minderheidsaandeelhouder Geert Verdellen heeft de rechtbank het faillissement uitgesproken, bevestigde curator Leo Luchtman dinsdag.

Champignonbedrijf Heveco helemaal failliet

Het faillissement heeft voor de werkgelegenheid op korte termijn alleen maar positieve gevolgen, legde Luchtman uit. Niet 35, maar 25 van de 650 werknemers verliezen hun baan. Voor alle schuldeisers, behalve huisbankier Rabobank, zijn de perspectieven er niet beter op geworden, erkende de bewindvoerder.

Aanspraak
De schuld van de drie werkmaatschappijen bleek groter dan ingeschat en was niet te financieren, aldus Luchtman. Het faillissement betekent dat de Rabobank als eerste aanspraak maakt op de voorraad en het onroerend goed.

Doordraait
De curator zegt dat de Belastingdienst niet heeft te klagen. De vorderingen van de fiscus blijken kleiner dan gedacht en omdat het bedrijf doordraait kan nog aan de verplichtingen worden voldaan.

Verliezen
In oktober werd de Heveco Holding al failliet verklaard. Het bedrijf kampte met een totale schuld van ongeveer 35 miljoen euro. De Rabobank was met 28 miljoen euro de grootste schuldeiser. De bank wenste niet langer op te draaien door de verliezen die vooral werden gemaakt in Engeland.

Polen
De champignonsector heeft al jaren last van dalende prijzen als gevolg van de supermarktoorlog en concurrentie uit lagelonenlanden zoals Polen. Heveco kreeg bovendien te maken met een schimmelziekte en brand bij de vestiging in Engeland.

Reageer op dit artikel