nieuws

Collectieve MSC-certificering restaurants

Restaurant

De Stichting Duurzame Vis in de Horeca maakt zich hard voor de collectieve certificering van restaurants met het MSC-keurmerk. Door de kosten te drukken wil de nieuwe stichting het gebruik van duurzame vis in de horeca bevorderen.

Collectieve MSC-certificering restaurants

Diverse chefs, waaronder Niven Kunz van restaurant Niven in Rijswijk en Marko Karelse van restaurant Villa La Ruche in Voorburg zijn betrokken bij de stichting, net als Stichting Noordzee.

‘De groepscertificering van het MSC-keurmerk is aangevraagd en naar verwachting worden de eerste restaurants in mei gecertificeerd,’ zegt Vincent Dullaart namens de Stichting. Volgens Dullaart gaat het dan al om vijftig restaurants.

Het bedrijf van Dullaart, Q-vis, is initiatiefnemer van de Stichting. Maar ook restaurants die bij andere groothandels hun vis afnemen kunnen zich aansluiten. ‘Door de oprichting van de Stichting staat Q-vis er in principe los van. Ik wil me persoonlijk graag inzetten voor meer duurzame vis.’

Minder kosten

Volgens Dullaart is het grote voordeel voor restauranthouders dat ze via de Stichting voor een klein bedrag (1,50 euro per week) het hele MSC keurmerk kunnen afdekken. ‘Zowel de certificering als het logo-gebruik et cetera. Als je dat als zelfstandig restaurant moet binnenhalen is dat een heel kostbare zaak. Alleen al de certificering kost minimaal duizend euro.’

Papierwerk

Dullaart, zelf jaren chef-kok geweest, wil de restauranthouders naast de kosten ook het papierwerk zo veel mogelijk uit handen nemen. ‘De administratie dringen we terug , maar restaurants moeten wel zelf hun verkoop bijhouden.’

Dullaart is van mening dat er, ook voor de betere horeca, voldoende aanbod is aan MSC-producten. ‘Lijngevangen zeebaars, skrei, tong, makreel, kabeljauw, schol, mosselen en waarschijnlijk dit jaar ook de oesters.’

Zelfstandig gecertificeerd

In Nederland hebben diverse restaurants zelf al een MSC-certificaat ontvangen. Onder hen Natuurlijk in Egmond aan Zee, onlangs uitgeroepen tot Puurste restaurant van Nederland, Umoja in Amsterdam, Fifteen in Amsterdam, ’t Feithhuis in Groningen, De Parel van Vreeswijk in Nieuwegein en Figi in Zeist.

Reageer op dit artikel