nieuws

Consumentenbond: ‘maak vieze namen bekend

Restaurant

De consumentenbond doet opnieuw een oproep aan de nVWA om de namen van ‘vieze’ horecagelegenheden openbaar te maken. De nVWA heeft net 23 restaurants gesloten vanwege overtreding van de hygiënenorm. De Consumentenbond wil weten welke restaurants dat zijn en of ze alweer open zijn.

Consumentenbond: ‘maak vieze namen bekend

‘Het is voor consumenten onduidelijk of de gesloten restaurants inmiddels aan de hygiënenormen voldoen en of ze weer open zijn’, zegt de consumentenbond in een communiqué. Daarom heeft de organisatie de nVWA gevraagd om de namen van de bedrijven die ze gesloten hebben openbaar te maken.

‘Het is prima dat de consumentenbond dit roept, maar ze moeten het tegen de politiek roepen’, zegt nVWA-woordvoerster Astrid Bergman.

De consumentenbond is deze hele maand al bezig met een lobby-actie om de gegevens de openbaarheid in te krijgen. De nVWA wil wel meewerken, maar staat met de handen gebonden.

‘Wij willen die gegevens ook graag in de openbaarheid brengen, maar er zijn op dit moment nog juridische beperkingen. Daarnaast hebben we dan meer controleurs nodig, zodat we de actuele situatie kunnen weergeven. Het blijft namelijk een momentopname.’

De nVWA heeft bij de ministeries een verzoek ingediend om de juridische mogelijkheden te verbeteren, zodat de organisatie de resultaten en bedrijfsnamen in de openbaarheid kan brengen.

De consumentenbond wil uiteindelijk toe naar een stickersysteem waarbij de consumenten aan de deur kunnen zien of een restaurant hygiënisch is of niet.

Reageer op dit artikel