nieuws

Dodental ‘komkommers’ naar zestien

Restaurant

De agressieve darmbacterie EHEC heeft tot nu toe voor 15 doden gezorgd in Duitsland en één in Zweden. Duitse horecabedrijven weren de komkommer nu massaal van het menu en ook de mensen thuis kopen uit voorzorg maar geen komkommer meer.

Dodental ‘komkommers’ naar zestien

Volgens minister Edith Schipper van Volksgezondheid is het in Nederland nog steeds veilig om komkommers te eten. Groenlinks en de PvdA zouden graag zien dat de minister adviseert om even geen komkommer meer te eten.

Wel handhaaft de minister haar advies om komkommer, sla, tomaten en paprika voor het eten eerst goed te wassen of te schillen. En ook de handen goed wassen kan helpen infectie te voorkomen, aldus de minister. Nog steeds is niet met zekerheid bekend wat nu precies de besmettingsbron is (geweest) van de bacterie.

In Nederland zijn momenteel drie gevallen van nierfalen bekend die mogelijk veroorzaakt zijn door met EHEC besmette komkommers. Het gaat om mensen die een darminfectie hebben opgelopen na een bezoek aan Duitsland.

Uitbreiding

Van de zestien doden, zijn er veertien vrouw. Het aantal besmettingen ligt op circa 1500 in Duitsland en veertig in Zweden. Ook in Spanje is een mogelijk besmettingsgeval opgedoken.

Reageer op dit artikel