nieuws

EU eens over hervorming wijnsector

Restaurant

De 27 EU-landen zijn het woensdag tijdens overleg in Brussel eens geworden over hervormingen van de wijnsector. Aan de overproductie die leidt tot Europese ‘wijnmeren’ moet daarmee een einde komen.

EU eens over hervorming wijnsector

De EU-landen ruzieden sinds deze zomer over de plannen van de Europese Commissie. Die zijn uiteindelijk behoorlijk aangepast.

Zuidelijke landen als Italië, Frankrijk en Spanje krijgen 100 miljoen extra voor hun wijnboeren. De noordelijke landen die wijn produceren, waaronder Nederland, kregen gedaan dat ze toch suiker aan de wijn mogen toevoegen om zo het alcoholpercentage op te hogen.

Momenteel geeft de EU jaarlijks 1,3 miljard euro aan subsidies voor de Europese wijnteelt. In plaats daarvan moet voor 175.000 hectare wijngaard worden gerooid. Doel is dat de EU minder wijn gaat produceren en beter gaat concurreren met opkomende wijnlanden in vooral Zuid-Amerika en Australië.

Reageer op dit artikel