nieuws

Export champagne valt terug door crisis

Restaurant

De terugval in de export van champagne vanuit de Champagnestreek die eind vorig jaar inzette, is nog groter geworden. In Nederland is de export met 45 procent gedaald in het eerste halfjaar. Dat blijkt uit cijfers die het Champagne Bureau Nederland.

Export champagne valt terug door crisis

De export van champagne vanuit Frankrijk liep van januari tot en met juli 2009 terug met 35 procent. In 2008 is deze terugval al ingezet met ruim zes procent. In totaal zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar 616.335 flessen champagne naar Nederland afgezet. Dat is een afname van 45 procent.

‘De crisis heeft zeker invloed op de consumptie van champagne’, stelt de woordvoerder van het Champagne Bureau Nederland. Restaurateurs merken dat er minder zakelijke gasten komen en dat deze minder bubbels bestellen. ‘Sterrenrestaurants draaien minder goed en schenken minder champagne bij het aperitief.’

Wat de toekomst brengt, durft de zegspersoon niet te voorspellen. ‘Deze crisis is niet de eerste crisis voor de champagne en het ligt in de lijn der verwachting dat de consumptie weer zal toenemen zodra het beter gaat.’ De genoemde exportcijfers betreffen het eerste half jaar van 2009. In Nederland worden de meeste bubbels aan het einde van het jaar worden gedronken.

Reageer op dit artikel