nieuws

Gratis etentje voor honderd biculturelen

Restaurant

Ongeveer honderd personen met een dubbele nationaliteit hebben maandagavond gebruik gemaakt van het aanbod van restaurant Fifteen in Amsterdam om daar gratis te komen dineren. Bij binnenkomst werden gasten gevraagd hun twee paspoorten te tonen voor ze een tafeltje in het restaurant aangewezen kregen tussen de reguliere en betalende gasten.

Gratis etentje voor honderd biculturelen

Het idee voor de ludieke actie, naar aanleiding van de discussies in de Tweede Kamer over dubbele nationaliteit, komt van medeoprichter Sarriel Taus, zelf van Surinaamse afkomst. In het restaurant werken veel mensen van verschillende etnische afkomst. ‘Wat iedereen binnen Fifteen met elkaar gemeen heeft, buiten het Nederlanderschap, is passie voor eten en mooie producten. Een of twee paspoorten, het maakt niet uit. Eten verbroedert.’

Toch lijken de meeste gasten maandagavond voor het gratis etentje naar het restaurant te zijn gekomen. Een Servische dame, die al 41 jaar in Nederland woont en hier geboren is, zei dat ‘het hebben van een dubbel paspoort niets te maken heeft met loyaliteit.’ Ze is naar het restaurant gekomen met haar vader en een vriend omdat ze ‘het een leuke actie’ vindt, niet omdat ze een duidelijk statement wil maken. ‘Ach, ik voel me bovenal Amsterdamse.’

Het restaurant keek terug op een geslaagde avond. ‘Mensen hebben heel positief gereageerd en de avond is goed verlopen’, aldus een medewerkster. Hoeveel verschillende nationaliteiten in Fifteen aan tafel schoven, wist ze niet, maar uit de hele wereld zijn mensen gekomen. Zo waren er Surinamers, Marokkanen, Turken, Amerikanen, Brazilianen en Polen. Geert Wilders, die de zaak van dubbele paspoorten aanzwengelde in de Tweede Kamer en die ook uitgenodigd was, is niet gekomen.

Reageer op dit artikel