nieuws

Horeca verdeelt Urk: bevolking wil verbanning

Restaurant

Bewoners en gemeenteraad van Urk zijn het wederom oneens. De bewoners willen de horeca in hun dorpje verbannen naar het industrieterrein om zo voor eens en altijd af te zijn van de onrust in het vissersplaatsje. De gemeenteraad pleit echter voor harde acties: cameratoezicht en een lik-op-stuk beleid.Dat schrijft de Telegraaf.

Horeca verdeelt Urk: bevolking wil verbanning

Bewoners hebben zich verenigd in de Stichting Urk Promotie, die pleit voor verbanning van de horeca. Tenminste, bepaalde horeca. Ze willen wel dat er meer ‘culinaire kwaliteit’ naar Urk wordt gehaald.

‘En dan hebben we het over restaurants van een hoog niveau. Daar past geen onrust meer bij’, aldus een woordvoerder van de stichting tegen de Telegraaf.

In dat verband wordt vooral gekeken naar het toonaangevende restaurant ‘Mes Amis’ dat nu als uithangbord voor een aantrekkelijker centrum wordt gezien. Met subsidie, beschikbaar gesteld door de EU, wil men naast het huidige pand een exclusief nieuw restaurant bouwen. ‘Dat is een prima voorbeeld van hoe het hier moet gaan uitzien’, stelt de SUP.

De Urkers willen dat de omstreden en soms ook illegale horecalocaties weg hebben uit het centrum, en daar kwaliteitshoreca voor in de plaats zetten. Daardoor zou Urk kunnen afrekenen met het imago van reljeugd, drank en drugs. Vorig jaar kwam het dorp helemaal negatief in het nieuws door de moord op scholier Dirk Post (14) die zijn verliefdheid moest bekopen met de dood. Hoofdverdachte Jaap van der H. (15) zou hem in het bos hebben dood geknuppeld.

Zoals gezegd wil de raad dat er cameratoezicht komt. De kosten daarvoor bedragen ongeveer een ton. Jaarlijks onderhoud kost ongeveer 35.000 euro. Dat vindt de burgemeester te duur. De gemeenteraad heeft hem daarom verzocht zelf met een alternatief te komen. ‘Elke week vechtpartijen en vernielingen door drank en drugs: het kan niet langer’, aldus de raadsleden.

Reageer op dit artikel