nieuws

‘Horeca voorziet geen personeelsprobleem tijdens feestdagen

Restaurant

In tegenstelling tot Belgische horecaondernemers, lijken er in het Nederlandse horecalandschap geen problemen te ontstaan met het vinden van personeel voor tijdens de feestdagen. ‘Ik krijg dat signaal niet’, zegt commercieel directeur Harold Briels van payrollbedrijf Kolibrie.

‘Horeca voorziet geen personeelsprobleem tijdens feestdagen

De Belgische regionale krant het Belang van Limburg meldde dit weekend dat er in België niet genoeg horecapersoneel zou zijn voor de feestdagen. De krant concludeert aan het eind van het artikel dat ‘er wordt verwacht dat veel restauranthouders hun deuren gesloten houden tijdens de eindejaarsperiode’.

Kwaliteit

Harold Briels van Kolibrie herkent het probleem niet. Als commercieel directeur komt hij vaak over de vloer bij ondernemers. ‘Dit signaal komt bij ons niet voor. Wat mij wel opvalt is dat ondernemers uitzendbureaus niet alleen te duur vinden, maar met name niet tevreden zijn over de kwaliteit van het personeel. Maar die problemen zijn niet specifiek gekoppeld aan de feestdagen.’

Oplossing

Een eventuele oplossing voor een tekort aan personeel zou Briels zelf zo veel mogelijk in de eigen personeelskring proberen op te lossen. ‘Laat je personeel mensen voordragen. Mensen hebben altijd wel een nichtje of buurjongen die mee wil werken. Op die manier houd je de kwaliteit van de club mensen die je om je heen hebt in stand. Je eigen, goede, personeel neemt mensen met dezelfde instelling mee.’

Cadeautje

Personeel zou ook beloond kunnen worden voor het aandragen van nieuwe en kwalitatief goede mensen, stelt Briels voor. ‘Als ze bijvoorbeeld iemand voordragen die drie weken goed functioneert, kun je ze belonen met een klein cadeautje.’

Sluiting

Restaurants die de deuren gesloten houden tijdens de feestdagen, zoals in België, kent hij zelf niet. De feestdagen zijn vaak juist lucratieve dagen voor ondernemers. ‘Je zou wel helemaal gek zijn als je dan je restaurant sluit.’

Na navraag bij KHN kon woordvoerder Anthony van der Kis niets zeggen over het eventuele personeelsprobleem tijdens de feestdagen in Nederland.

Reageer op dit artikel