nieuws

Jonnie Boer kiest beste vegetarisch gerecht

Restaurant

Driesterrenchef Jonnie Boer van De Librije uit Zwolle heeft een salade van linzen, gierst en snijbonen met salie, krokant gebakken knolselderij met kaas en noten en Hollandaise saus verkozen tot beste vegetarische gerecht van 2011.

Jonnie Boer kiest beste vegetarisch gerecht

De salade is van de hand van Brenda de Graaf van Restaurant de Florijn in Nieuwerbrug. Haar gerecht werd woensdag 28 september in Zwolle verkozen tot winnaar. De Graaf mag een week stage lopen bij Jonnie Boer.

Naast juryvoorzitter Jonnie Boer bestond de selectiecommissie uit Marianne Thieme, Antoinette Hertsenberg, Makkie Mulder en Freek van der Valk.

De jury beoordeelde de salade van De Graaf als beste, omdat het gerecht het meest verfijnd en verrassend was. Het gebruik van gierst vond de jury origineel en de Hollandaise saus was volgens hen bijzonder op smaak.

Rode bieten en Franse geitenkaas

Voorafgaand aan de finale demonstreerde Jonnie Boer zelf een vegetarisch gerecht. Met gebruik van stikstof maakte hij rode bieten en Franse geitenkaas ‘on the rocks’, met sap van gefermenteerde rode biet en groenten van ‘de straat’.

Jonnie Boer

Boer: ‘De gemiddelde restaurantkok moet gewoon wat meer uit zijn doppen kijken, dan ziet hij in zijn omgeving prachtige groenten en kruiden die de variatie maken in vegetarische gerechten’. Bij zijn gerecht gebruikte hij dan ook de wilde klaver die hij tussen de straatstenen van de oude kloosterplaats haalde.

De gerechten uit de finale zijn terug te vinden op deze site.

Reageer op dit artikel