nieuws

Kabinet: Nederland moet gezonder eten

Restaurant

Het kabinet gaat samen met voedselproducenten, winkels en maatschappelijke organisaties stimuleren dat mensen gezonder eten. Dat hebben de ministers vrijdag besloten in de wekelijkse ministerraad.

Kabinet: Nederland moet gezonder eten

Met het beleid moet de jaarlijkse sterfte door hart- en vaatziekten, diabetes en kanker worden teruggedrongen. Als mensen veel meer fruit, vis en groente gaan eten, zullen de komende twintig jaar 140.000 mensen minder overlijden en gaan de zorgkosten jaarlijks met 4,1 miljard euro omlaag.

Het doel is verder om Nederland terug te laten keren in de Europese top vijf van landen met de hoogste levensverwachting. De afgelopen jaren is Nederland uit die rangorde gezakt.

De consumptie van groente en fruit moet daarvoor omhoog naar 200 gram per dag en vis zou in plaats van drie keer per maand twee keer per week op het menu moeten staan.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink vindt het te vroeg om verstrekkende maatregelen in te voeren, zoals als het belasten van vet eten. Hij vindt dat de overheid daarmee terughoudend moet zijn, maar zulke mogelijkheden wel moet onderzoeken.

Reageer op dit artikel