nieuws

Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

Restaurant

Het nieuwe kooksysteem Nutri-Pulse e-Cooker maakt vlees, vis en groenten in seconden klaar. Het apparaat, ontwikkeld door Wageningen UR en het bedrijf IXL Netherlands, kan de nieuwe revolutie in de keuken worden.

Kookrevolutie: vlees in seconden klaar

Dat zegt Jeroen Knol, onderzoeker bij Wageningen UR Food & Bionased research, in universiteitsblad Wageningen World. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van het apparaat.

Minder energieverbruik

Het systeem bestaat uit een speciale pan en een docking station. De Nutri-Pulse e-Cooker is eenvoudig in gebruik, sneller dan de magnetron en gebruikt 80 procent minder energie. Bovendien is het eten waarschijnlijk gezonder, aldus de bedenkers.

De e-Cooker maakt gebruik van pulserende elektronische velden. Hierdoor warmt eten heel gelijkmatig en extreem snel op. Zo is draadjesvlees, dat normaliter een paar uur moet sudderen, met het apparaat in vier minuten klaar. Met het systeem is exact in te stellen op hoeveel graden het te bereiden product moet worden opgewarmd. Om zo bijvoorbeeld een perfect gare vis te krijgen.

Verandering eiwit

Waarom de garing zo razendsnel verloopt is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk, zegt Knol. ‘We zien dat het elektrische veld de eiwitten en membranen verandert, maar snappen nog niet precies water gebeurt in het vlees of de groente.’ De wetenschappers willen daarom nog meer fundamenteel onderzoek doen.

Onbekend is of en wanneer het kooksysteem in productie gaat.

Reageer op dit artikel