nieuws

Martin Ruisaard ‘superblij’ met loting Bocuse d’Or

Restaurant

Martin Ruisaard en Rosita Nietvelt, het Nederlandse wedstrijdteam aan de Bocuse d’Or Europe 2012 in Brussel, zijn ‘superblij’ dat ze op de eerste wedstrijddag, op 20 maart, mogen koken.

Martin Ruisaard ‘superblij’ met loting Bocuse d’Or

Ruisaard en commis Nietvelt, beiden werkend voor De Fuik in Aalst, treden als tiende keukenteam op 20 maart aan in de Europese voorronde om de Bocuse d’Or in Brussel. De wedstrijddag en het tijdstip van deelname zijn na loting bepaald. ‘We zijn er superblij mee. Het is fijn om de eerste wedstrijddag te beginnen, dan heb je geen tijd om zenuwachtig te worden als je alle anderen bezig ziet. Ik heb zo meer rust.’

Het Nederlandse team is volop in training voor de Europese strijd. Op 31 januari moeten de gerechtenbeschrijvingen bij de wedstrijdorganisatie binnen zijn. De visschotel met zeetong en garnalen is klaar. ‘Vandaag zijn we bezig met de vleesschaal met Label Rouge-kip. Dat is een mooi en makkelijk product. De moeilijkheid zit hem erin de kip sappig en op smaak te houden.’

Ervaren denktank

Bij de voorbereidingen voor de wedstrijd in Brussel krijgen Ruisaard en Nietvelt hulp van een ervaren ‘denktank’. Naast coach Leendert Klaassens (ook coach bij de editie 2010/2011), Meesterkok André van Doorn (Kasteel Heemstede, Houten en voorzitter Bocuse d’Or Nederland) en Meesterkok Marco Poldervaart (De Fuik, Aalst, Bocuse d’Or Deelnemer 2010/2011) en Roy Eijkelkamp (tweede bij Gouden Koksmuts 2012, werkzaam bij De Bokkedoorns, Overveen).

Ruisaard schat de kans om door te stoten naar de mondiale finale in Lyon in 2013, goed in. Daartoe moet Nederland ergens tussen plek één en twaalf eindigen. ‘Wij denken dat het gaat lukken. Zeker door de deelname van de vorige twee kandidaten hebben we nu wedstrijdervaring, en we beschikken over technieken.’

Scandinavische landen favoriet

Nederland kookt op de eerste wedstrijddag in Brussel tegelijk met België, Ijsland, Hongarije, Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Estland, Zweden en Groot-Brittannië. Op 21 maart zijn Polen, Noorwegen, Bulgarije, Denemarken, Italië, Tjsechië, Rusland, Duitsland, Finland en Zwitserland aan zet.

Vooral de Scandinavische landen en IJsland beschouwt Ruisaard als kanshebbers op de titel. De vorige Europese editie van de Bocuse d’Or in Genève in 2010 werd de Deens kok Koefoed Rasmussen nummer één. Bij de mondiale finale ging hij aan de haal met eerste prijs.

De uitslag van de Europese voorronde wordt op 21 maart aan het eind van de middag bekendgemaakt.

Voor de Verenigde Staten is op 29 januari bekend geworden dat Richard Rosendale van Greenbier Resort naar Lyon afreist voor de mondiale finale van de Bocuse d’Or 2013.

Lees ook:

Reageer op dit artikel