nieuws

Menukeuze: rot haaienvlees of pizza

Restaurant

In IJsland is rot haaienvlees een delicatesse. De stoere IJslanders eten hun haai het liefst pas nadat het vlees maandenlang heeft kunnen ontbinden.

Menukeuze: rot haaienvlees of pizza

IJsland-inwoner Eythor Halldorsson weet alles over de ‘haaiendelicatesse’. Hij heeft een restaurant waar ‘hakarl’, zoals het gerecht heet, in een afgesloten pot geserveerd wordt.

Hij serveert de haai in een afgeslopten pot om te vermijden dat het aroma ontsnapt. Dat aroma heeft iets weg van een mix tussen ammonia en blauwe kaas.

De ingrediënten van de IJslandse keuken zijn niet meteen vergelijkbaar met wat we in Nederland gewoon zijn te eten: walvis, rendier, de teelballen van een ram of wat te denken van een schapenkop.

‘Het is belangrijk om bij je roots te blijven’, zegt Halldorsson, kok van de ‘Icelandic Bar’ in Reykjavik. Al beseft hij wel dat de IJslandse cultuur plaats moet maken voor fastfood en andere populaire gerechten.

Buiten de hoofdstad is het zelfs moeilijk om iets anders te vinden dan hamburgers en pizza’s. Halldorsson vindt het daarom zijn roeping om zijn volk opnieuw te leren eten. Wat schaft de pot, pizza of rot haaienvlees?

Reageer op dit artikel