nieuws

Michelin licht restaurants Tokio door

Restaurant

Het gezellige en gezapige wereldje van restaurants in de Japanse hoofdstad Tokio wordt bedreigd met kritiek. In november geeft de beroemde Franse firma Michelin een Japanse versie uit in de serie van Michelins roodgekleurde hotel- en restaurantgidsen.

Michelin licht restaurants Tokio door

De firma maakte woensdag bekend dat er al medewerkers in Tokio aan het werk zijn om er de kookkunst in de hoofdstad van het land van de Rijzende Zon in kaart te brengen. Al meer dan duizend etablissementen in Tokio zijn aan keuring door gemengd Japans-Europese teams onderworpen geweest. Deze praktijken vormen in Japan een onwelkome primeur. De wereld van toprestaurants in Tokio is uiterst discreet en soms zelfs geheimzinnig. Een aantal restaurants laat alleen maar klanten toe die worden geïntroduceerd door oude bekende klanten.

Als er over eten wordt geschreven, dan is het zelden of nooit kritisch, aldus een kenner van Japanse bladen. Michelins classificatie zal mogelijk hard aankomen bij sommige introverte Japanse chefs. ‘We hopen dat een positieve shock wordt,’ aldus de directeur van de Michelingidsen, Jean-Luc Naret. De bandenfirma Michelin begon in 1900 gidsen uit te geven om chauffeurs te helpen bij eten en overnachtingen in Frankrijk. In de jaren twintig voegde Michelin er een beoordeling aan toe voor restaurants die werd uitgedrukt in een aantal sterren. De rode gids van Michelin geldt nu in grote delen van Europa als een autoriteit op het gebied van lekker eten.

Zie ook:

» Speciaal Michelindossier!

Reageer op dit artikel