nieuws

Miljardenschade horeca door open zondag supers veel te hoog

Restaurant

De voorspelling dat de omzet van de horeca met 1,1 miljard zal dalen door de zondag openstelling van supermarkten, is veel te hoog. Dit stelt Rien de Koning, onderzoeksdirecteur van Foodstep uit Wageningen. Ook de 11.400 arbeidsplaatsen die zouden verdwijnen, trekt hij in twijfel.

Miljardenschade horeca door open zondag supers veel te hoog

De berekeningen waar FSIN eerdere deze week mee kwam, mist volgens Foodstep de nuance. Voorman van het Food Service Instituut Nederland, Jan Willem Grievink, zegt dat de extra omzet van de supers op zondag vrijwel geheel ten laste komt van de horeca.

Onjuist

Dit is onjuist, aldus De Koning. ‘Het 1 op 1 doorvertalen klopt niet. Non-food en het effect op de speciaalzaken en andere kanalen worden in de berekening van Grievink geheel buiten beschouwing gelaten.’

Weggevaagd

De zondagomzet voor de horeca bedraagt op jaarbasis ongeveer 1,8 miljard euro. Met de prognose van het FSIN wordt die omzet met zestig procent weggevaagd. ‘Dat is onrealistisch. Wij verwachten een negatief effect van ten hoogste honderd miljoen euro. Tien procent van het bedrag dat Grievink voorspelt.

De Koning betreurt de uitlatingen van het FSIN. ‘Het maakt leveranciers en kredietverleners nog schuwer dan ze al zijn. Terwijl er juist door alle partijen met vertrouwen gewerkt moet worden aan het economisch herstel in de horeca.’

Reageer op dit artikel