nieuws

Nederlandse wijn wint vier gouden medailles

Restaurant

Bij de nationale wijnkeuring van de Nederlandse wijnen zijn voor het eerst gouden medailles toegekend. Het Wijngaardeniersgilde en Stichting Wijninstituut Nederland noemen de prestatie ‘een mijlpijl voor de Nederlandse wijnbouw’.

Nederlandse wijn wint vier gouden medailles

Het gaat om vier wijnen, drie rode en één witte. Ze zijn afkomstig van biologische wijngaard de Slingehorst in Groenlo, Wijngaard de Braoke in Laren (GLD), Wijngoed de Reestlandhoeve in Balkbrug en Wijngaard de Bilderhof in Dordrecht.

Juryvoorzitter en vinoloog Ton Kolsteeg kwam tot de conclusie dat de Nederlandse wijnen stabiel zijn, maar ook vooruit zijn gegaan. ‘Vooral de rode wijnen hebben in een jaar tijd grote sprongen voorwaarts gemaakt. Storende tannines, grove aardse smaken en overdreven houtgebruik komen steeds minder voor.’

Vorig jaar oordeelde een jurylid terloops nog dat Nederland geen rode wijn moet maken. ‘Die opmerking zou dit jaar op zijn minst ongeplaatst zijn’, aldus de voorzitter.

Kwaliteit

Volgens Kolsteeg gaat de Nederlandse wijnbouwer steeds meer voor kwaliteit in plaats van toename van volume. ‘Het maken van wijn vereist vakmanschap, experimenteren en doorzetten. Lange tijd hadden wijn dikwijls teveel zuren en te weinig aroma’s. Maar daar kun je energiek aan werken en dat is gebeurd. En het is snel gegaan!’

Stijgende belangstelling

Voorzitter Simon Crone van Wijngaardeniersgilde Nederland constateert dat de belangstelling voor de Nederlandse wijnen flink toeneemt. ‘Een mooie ontwikkeling’, zegt hij.

Meer medailles

Naast de vier gouden medailles werden er ook 12 zilveren en 23 bronzen medailles uitgereikt. Ook dit jaar is Gelderland koploper bij de veroverde medailles: in totaal hebben de Gelderse wijnberen 16 medailles veroverd.

Vlak daarachter volgt Limburg met 8 medailles en Overijssel met 5. Bijzonder is dat dit jaar voor het eerst wijnen uit Groningen bekroond werden.

Reageer op dit artikel