nieuws

Opwarming water bedreigt mosseloogst

Restaurant

De opwarming van het zeewater bedreigt de mosseloogst. Rovers als garnalen en krabben nemen sterk toe in aantal en beginnen steeds eerder aan hun jacht. Het afgelopen jaar was al slecht, maar 2011 is nog dramatischer.

Opwarming water bedreigt mosseloogst

Dat meldt SpitsNieuws.nl, dat zich baseert op resultaten van onderzoek door Imares en MarinX. Volgens beide instituten is dit jaar bijna geen mosselzaad – jonge mossels – op de bodem gevallen.

Hans van Geesbergen van de Producentenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur vertelt dat 5,5 miljoen kilo mosselbroed is gevangen, 10 procent van wat nodig is voor een bloeiende mosselkweek. Met name in de Waddenzee en in Zeeland is nagenoeg niets gevangen.

Het vermoeden is dat de mossellarven worden opgegeten door garnalen en krabben. ‘Doordat het water steeds warmer wordt, komen de roofdieren steeds vroeger’, stelt onderzoeker Karin Troost van Imares in hetzelfde artikel. Het zaad heeft geen tijd meer om uit te groeien tot jonge mosselen.

Daar komt nog bij dat de roofdieren in aantal toenemen, omdat de Nederlandse winters steeds minder streng zijn. Oplossingen voor het probleem zijn er dan ook niet.

Van Geesbergen voorspelt vervelende tijden voor mosselkwekers. Een mossel heeft twee jaar nodig om volwassen te worden. Hij hoopt dat de mossel niet dezelfde exclusieve status krijgt als de oester.

Reageer op dit artikel