nieuws

Placemat wordt poort tot virtuele wereld

Restaurant

De VVV Zuid-Holland Zuid zet een futuristische techniek in de regio te promoten: de zogenaamde ‘QR Code’. Wie met zijn mobieltje een foto maakt van de tweedimensionale code, krijgt een site vol toeristische info retour.

Placemat wordt poort tot virtuele wereld

De ‘QR Code’ is een soort barcode waarin een directe link wordt geplaatst naar een site. Nadat gebruikers met hun mobiele telefoon een foto hebben gemaakt van een ‘QR Code’ blokje, worden zij via mobiel internet direct doorverbonden met de betreffende site.

De VVV zal de codes het eerst gaan toepassen op de stadswandeling in Dordrecht. Daar zullen monumentale panden worden voorzien van een ‘QR Code’. Zo kan extra historische informatie worden gegeven door middel van (bijvoorbeeld gesproken)tekst, foto’s of video. De codeblokjes worden aangebracht op de bekende monumentenborden op de panden. De (statische) panelen worden zo voorzien van dynamische informatie, waardoor de gast nog beter een keuze kan maken bij het plannen van de route.

Ook in de horeca kan de QR Code worden gebruikt. Bijvoorbeeld op een placemat. De gast kan zo tijdens de lunch alvast kennismaken met de bezienswaardigheden in de directe omgeving.

De QR code is een Japanse uitvinding en bestaat al bijna 20 jaar en komt uit de autoindustrie. Nieuw is het idee de QR-code te gebruiken voor het aanbieden van een URL. De URL wordt gecodeerd tot een QR-code, die wordt afgedrukt in een tijdschrift, op een poster, of op de verpakking van een product. De gebruiker richt zijn cameratelefoon op de QR-code, en neemt hiervan een foto. De code wordt door een QR-lezer in de telefoon omgezet in een URL, waarna in de webbrowser van de telefoon de bijbehorende website wordt getoond.

Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam op een telefoon intypen van een URL.

Reageer op dit artikel