nieuws

Prognose: meer gasten tijdens kerst

Restaurant

De Nederlandse horeca kan rekenen op iets meer bezoekers tijdens Kerst dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het bedrijfschap voor Horeca en Catering. Ruim 200.000 Nederlanders zijn van plan om tijdens Kerst van een diner te genieten in de horeca.

Prognose: meer gasten tijdens kerst

Uit onderzoek blijkt dat 7,8 procent van de Nederlanders tussen 16 en 64 jaar aangeeft al te hebben gereserveerd in een restaurant tijdens Kerst. 7,6 procent zegt wel van plan te zijn te gaan, maar moet nog reserveren. Dit percentage ligt ruim een procentpunt hoger dan vorig jaar.

84,7 procent van de Nederlanders zegt niet van plan te zijn tijdens de kerstdagen buiten de deur in de horeca te eten. Vorig jaar was dit percentage nog 85,8 procent. In 2009 bedroeg dit percentage 86,3 procent en in 2008 zelfs 87,6 procent.

‘De Nederlander is crisismoe en snakt naar de kerstdagen om verwend te worden en zorgeloos te genieten van de gastvrijheid die de horeca biedt’, zegt directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de onderzoekcijfers.

Verder blijkt uit een enquête van KHN onder restaurateurs dat veel restaurants ook op zaterdag 24 december een kerstmenu serveren. De meeste restaurants die op beide kerstdagen zijn geopend verwachten verder dat gasten ook al op vrijdag geïnteresseerd zijn in een kerstmenu en dat deze restaurants dus vier dagen kerstomzet kunnen behalen.

Opvallend is volgens KHN dat dit jaar meer Nederlanders wat langer wachten met reserveren dan voorgaande jaren en dat in het oosten van Nederland de meeste mensen al hebben gereserveerd. Van de Nederlanders die vorig jaar ook in de horeca Kerst hebben gevierd, heeft 44,2 procent ook voor dit jaar weer geboekt.

Verder blijkt dat vooral de groep tussen 25 en 35 jaar van plan is naar een restaurant te gaan. Met 19,4 procent steekt deze groep behoorlijk af tegen de 12,9 procent van de leeftijdsgroep 35 tot 50 jaar.

Een belangrijke trend tijdens Kerst in restaurants is dat gasten naast het traditionele kerstmenu ook de mogelijkheid aanbieden tot a la carte eten. Verder gaan restaurateurs meer werken met groenten en kijken ze meer naar duurzame gerechten. Daarbij zijn streekproducten en vegetarische gerechten een trend dit jaar. Gegevens over trends zijn afkomstig uit ingevulde vragenlijsten tijdens een themadag, georganiseerd door KHN afgelopen najaar.

De meeste Chinese restaurants verwachten in hun wokzaken en all-you-can-eat restaurants veel gezinnen en families die in meerdere shifts terecht kunnen. DeChinese restaurants hebben al in november gezamenlijk een speciaal Kerstreceptenboek voor hun koks samengesteld, meldt KHN.

Reageer op dit artikel