nieuws

Slachtoffers Fat Duck loopt op tot 400

Restaurant

Het aantal mensen dat ziek is geworden na een dineetje in het Britse driesterrenrestaurant The Fat Duck, is opgelopen tot ongeveer vierhonderd. Onderzoeken hebben uitgewezen dat van voedselvergiftiging geen sprake is. In de Britse media gonst het van de geruchten over sabotage bij het toprestaurant.

Slachtoffers Fat Duck loopt op tot 400

Tientallen mensen hadden de afgelopen weken het restaurant in het dorp Bray bij Londen gebeld, dat ze na een avond fijnproeven last hadden van diarree, overgeven en/of griepachtige verschijnselen. De 42-jarige chef-kok Heston Blumenthal sloot bijna twee weken geleden zijn restaurant en dat is nog steeds gesloten. Hij moest tot nu toe meer dan vijfhonderd reserveringen afzeggen.

De kwestie werd uitgebreid belicht in de Britse en internationale media, waardoor nog eens enkele honderden mensen de telefoon grepen om te melden dat ook zij na een avond The Fat Duck nog dagenlang last hadden van onplezierige naweeën.

Antibiotica

Zo ook een bekende Britse radio- en televisiepresentator, Jim Rosenthal, en zijn vrouw. ‘Ik ben woensdag naar de dokter geweest en slik nu antibiotica. Mijn vrouw is nog te ziek om te werken’, aldus de 61-jarige presentator vrijdag in de Britse krant Oxford Mail.

The Fat Duck en het Spaanse elBulli staan bekend als de beste restaurants ter wereld. Gasten moeten maanden van tevoren een tafel reserveren om de gerechten uit de moleculaire keukens te kunnen proeven.

Tomatencocaïne

De chef-koks van beide topzaken koken met behulp van natuur- en scheikundige technieken om producten beter en preciezer te bewerken. Ook komen in beide zaken veel gerechten in onverwachte vorm op tafel, zoals een bouillonijsblokje, slakkenpap of tomatencocaïne, wat de ‘culinaire alchemist’ Blumenthal ‘zintuiglijk design’ noemt.

De discussie over de keuken als laboratorium is door de affaire opnieuw opgelaaid. Mogelijk zouden door de chemische processen stoffen in het eten zijn gekomen die de ziekteverschijnselen hebben veroorzaakt.

Reageer op dit artikel