nieuws

Smaakweek geopend met vers ontbijt

Restaurant

De komende week moet duidelijk worden of verse producten van het ambachtelijke soort in de smaak vallen bij het Nederlands publiek. In de Kunsthal in Rotterdam is zondag tijdens een groot ontbijt de Week van de Smaak (WvdS) geopend.

Smaakweek geopend met vers ontbijt

Het nieuwe evenement moet Nederland warm maken voor ambachtelijk eten dat seizoensgebonden is, natuurzuiver en diervriendelijk wordt gemaakt. De Week van de Smaak moet à la Boekenweek een jaarlijks terugkerend festijn worden.

Dit jaar vinden er activiteiten plaats op meer dan 1500 locaties; in restaurants, winkels, bij producenten en op boerderijen. Daarnaast zijn er activiteiten op bijna duizend scholen.

Minister Gerda Verburg opende zondag de WvdS. Zij sprak haar voornemen uit om tienduizend stages te realiseren in het groen. Zo wil zij jongeren betrekken bij het produceren van goed voedsel in de landelijke omgeving.

‘Laat jongeren die verantwoordelijkheid dragen’, aldus Verburg die daarmee een voorschot nam op het kabinetsvoornemen maatschappelijke stages te introduceren.

De organisatie achter het evenement wilde ook een Held van de Smaak kiezen om zo een ambassadeur te hebben die weet hoe je ‘een eerlijk’ product maakt. Het publiek, negenduizend stemmen, koos voor kersenteler Theo Vernooy die oer-Hollandse kersen teelt op de oud hoogstambomen.

Een deskundige jury onder leiding van restauranthouder Peter Klosse van de Echoput in Hoog Soeren koos een producent en een verwerker tot de Helden van de Smaak, kaasmaker Jan Dirk van der Voort en sterrenchef Dick Soek.

Reageer op dit artikel