nieuws

Starters in problemen door vertraagde Bibob-wet

Restaurant

Ze zijn het maandenlange wachten spuugzat en nu stappen ze naar de rechter. Joris Visser en Niels van Nieuwenhuizen staan te popelen om de deuren te openen van hun restaurant in Utrecht. Maar door getreuzel op het gemeentehuis bij de afhandeling van de Bibob-procedure mogen ze nog niet beginnen.

Starters in problemen door vertraagde Bibob-wet

‘We snappen dat de gemeente rotte appels uit de horeca wil weren. We hebben niets te verbergen’, zeggen de ondernemers in het Algemeen Dagblad. ‘Maar waarom duurt het allemaal zo lang. Als we dit hadden geweten, waren we hier nooit aan begonnen’.

Lokale overheden gebruiken steeds vaker de wet-Bibob om te checken of ondernemers die een bedrijf willen beginnen van onbesproken gedrag zijn. Doel van die controle is onder meer het witwassen van crimineel geld tegen te gaan.

Klaar om open te gaan

Visser en Van Nieuwenhuizen zijn al maanden bezig met de voorbereidingen van hun restaurant Straks in de Utrechtse Drieharingstraat, een steegje dat aangewezen is als nieuwe horecahotsport van Utrecht.

De zaak is volledig ingerecht en aangekleed, contracten met de bank en brouwer zijn rond. Eind vorig jaar wilden ze al open gaan, maar de uitkomst van het Bibob-onderzoek was nog niet binnen. Bijna vijf maanden later nog steeds niet.

De ondernemers zijn het wachten inmiddels zo beu dat ze binnenkort naar de rechter stapppen. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht zegt tegenover het AD om privacyredenen niet inhoudelijk op de zaak in te kunnen gaan.

In 2007 werden in Nederland 263 Bibob-adviezen aangevraagd. In bijna driekwart van de gevallen zouden aanvragers in meer of mindere mate gelinkt zijn aan de onderwereld.

Reageer op dit artikel