nieuws

Titel NK leermeester-leerling voor De Bloemenbeek

Restaurant

Pascal Gebben en Emiel Kwekkeboom van De Bloemenbeek in De Lutte hebben het NK leermeester-leerling gewonnen. Op de tweede plek eindigden Alex Buiten (leermeester) en Mario van der Veen van restaurant Stroming in Heerhugowaard. Plaats drie was voor Anne Zwigt (leermeester) en Fokke Wiersma van Prinsheerlijck in Beetsterzwaag.

Titel NK leermeester-leerling voor De Bloemenbeek

Alles wat van landhuishotel & restaurant De Bloemenbeek komt, lijkt sinds het afgelopen jaar te veranderen in goud. Euro Toques benoemde het tot Restaurant van het Jaar en Michelin gaf het in november een ster, en het keukenpersoneel pakt de ene na de andere (wedstrijd)prijs.

Anderzijds lijkt het succes de sterrenzaak ook parten te spelen. Dinsdag maakten chef-kok Lars van Galen en directieassistent Richard van den Hoeven bekend dat ze het bedrijf verlaten, en ook de leermeester en leerling vertrekken uit De Lutte.

Souschef en leermeester Pascal Gebben (25) gaat per 1 maart aan de slag bij sterrestaurant De Wanne in Ootmarsum (‘Ik ben benaderd.’). Leerling Kwekkeboom (22) heeft van zijn opleiding de Cas Spijkers Academie het advies gekregen het vak verder te gaan leren bij een bedrijf met minimaal twee sterren. ‘Ik kan nog niet zeggen waar ik naartoe ga, want dat is nog niet rond.’

Brainstormen met een biertje

‘We zijn er meer dan twee maanden mee bezig geweest’, vertelde leermeester Gebben. ‘Onder het genot van een biertje zijn we begonnen met brainstormen.’ Kwekkeboom: ‘Wat is typisch Hollands, het thema, vroegen we ons af. Ik begon met hutspot, Pascal vulde dat aan met Amsterdamse uitjes en zo ontstond ons menu.’

Beiden gaven aan slecht te hebben geslapen in de nacht voorafgaand aan de wedstrijd. Kwekkeboom: ‘Op de vloer ging alles als gepland, we stonden voor 100 procent achter het eindresultaat.’ Gebben: ‘We hebben gekeken naar de gerechten van de concurrentie. Het niveau was hoog. Natuurlijk wilden we winnen.’ Kwekkeboom: ‘Bij een wedstrijd is er maar één plek die telt.’

Op Hollandse wijze

De voorschriften waren als volgt: een amuse met langoustines; als voorgerecht een trio van verse zalm op Hollandse wijze met passend garnituur en saus; als hoofdgerecht een rosé gebraden lamsbout met mosterdgroenten; als nagerecht een taartje van bladerdeeg met een vulling van zachte Hollandse kaas en bleekselderij.

De jury bestond uit Wynand Vogel (voorzitter), Gerrit Greveling, Rogér Rassin, Waldrik Kremer, Bert van Manen en Paul van Staveren. Er deden acht duo’s mee aan de wedstrijd, naast bovengenoemde waren dat Sheraton Amsterdam Airport Hotel (Schiphol), Auberge Damhotel (Edam), De Liefde (Doesburg), De Kastanjehof (Lage Vuursche) en Landgoed Rhederoord (De Steeg).

Bekijk hier een fotoreportage van de wedstrijd

Meer over de Horecava:

Reageer op dit artikel