nieuws

‘Visfraude jarenlang aan de gang

Restaurant

De visserijbranche op Urk heeft jarenlang structureel fraude gepleegd. Dat verklaarde kroongetuige en verdachte Evert van D. woensdag voor de rechtbank in Leeuwarden.

‘Visfraude jarenlang aan de gang

Sinds 6 september moesten zich al negentien verdachten voor de rechtbank verantwoorden voor vermeende jarenlange fraude met vis. Iedereen ontkende de fraude. De twintigste verdachte gaf echter volledige openheid van zaken.

De eigenaar van vishandel Van Diepen kocht zwart gevangen vis van vissers. Door een administratieve truc bij de Visafslag werd de fraude verbloemd. Omdat Van D. zijn rol in de fraude toegeeft, eiste officier van justitie L. van Kooten een jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Tegen de meeste andere verdachten eiste de officier eerder vijftien maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk. Naast de gevangenisstraf moet Van D.’s bedrijf wat Van Kooten betreft 150.000 euro boete betalen.

Woensdag 26 september moeten de laatste zeven verdachten voor de rechtbank verschijnen. De rechtbank doet op 10 oktober uitspraak in alle 27 strafzaken.

Reageer op dit artikel