nieuws

Vrijdag visdag voor een beter milieu

Restaurant

De oude katholieke traditie om op vrijdag geen vlees maar vis te eten zou in ere moeten worden hersteld. Dat opperde bisschop Gerard de Korte van Groningen en Leeuwarden zondagavond in het tv-programma Kruispunt. Een vleesloze dag per week zou een enorme bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van de CO2-uitstoot, aldus De Korte.

Vrijdag visdag voor een beter milieu

De bisschop deed zijn voorstel op de dag waarop in Nederland ruim negenhonderd kerken hun klokken lieten luiden om de wereldleiders op te roepen tijdens de klimaattop in Kopenhagen een goed klimaatverdrag af te sluiten. De Korte: ‘We weten dat elke kilo vlees ontzettend veel energie vergt en heel veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Een vleesloze dag zou daarom een goed idee zijn.’ Ex-Beatle Paul McCartney pleitte onlangs in het Europees parlement voor zo’n dag.

Volgens oud katholiek gebruik was vrijdag een dag van volledige onthouding. De kerk vond dat gelovigen op deze dag geen dieren van het land mochten eten. Om toch aan kracht en energie te komen konden de arbeiders wel vis eten. In 1989 bepaalde de Nederlandse bisschoppenconferentie dat het betrachten van soberheid in eten, drinken en roken al voldoende was. Vlees mocht, maar met mate. Vleesloos is echter beter voor het milieu, vindt De Korte dus kan vrijdag visdag in ere worden hersteld.

Reageer op dit artikel