nieuws

Week van de Smaak: 24/9 tot 30/9

Restaurant

Biologische voeding moet net als boeken worden gepromoot. Daarom is het idee ontstaan om in navolging van de Boekenweek ieder jaar de Week van de Smaak te organiseren; dit jaar voor het eerst van 24 tot en met 30 september. Honderden restaurants hebben hun deelname toegezegd.

Week van de Smaak: 24/9 tot 30/9

Smaakambassadeur Pierre Wind lanceerde woensdag de website www.weekvandesmaak.nl. ‘Het concept is precies hetzelfde als dat van het succesvolle evenement de Boekenweek’, vertelt Jasper Vink van Biologica, een van de initiatiefnemers van het evenement.

De Week van de Smaak is een initiatief van Euro-Toques, Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Biologica trekt de kar die financieel voor in ieder geval enkele jaren wordt gesteund door het VSB fonds en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

‘Koken met seizoen’
Het is de bedoeling dat in die bewuste week op allerlei manieren aandacht wordt besteed aan biologische voeding, streekproducten, authentieke smaken, traditie en ‘koken met seizoen’.

Honderden restaurants doen mee, maar ook productenten van allerlei producten, scholen, natuurvoedingswinkels en boerderijen. Op de website is onder meer te zien hoe een appel groeit.

‘Helden van de smaak’
Verder is er een verkiezing van ‘helden van de smaak’, zijn er grote proeverijen in supermarkten en natuurvoedingswinkels en zoeken boeren of tuinders onder de naam ‘Boer zoekt Mond’ scholen op om basisschoolleerlingen gastles te geven.

De Week van de Smaak wil ook ruimte geven aan allerlei individuele initiatieven uit het hele land. ‘Daar willen wij dan melding van maken op de site. Wel moeten ze voldoen aan de vijf kernwaarden van ons initiatief: ambachtelijk, seizoensgebonden, diervriendelijk, natuurzuiver en vermelding herkomst’, aldus Vink.

Pure smaken
Doel van de week is om mensen meer bewust te maken van pure smaken. Op langere termijn wil de organisatie een impuls geven aan de afzet van biologische voedings-, streek- en ambachtelijke producten.

Reageer op dit artikel