nieuws

Weer dreigend tekort aan Chinese koks

Restaurant

Nog maar een paar jaar geleden hadden de ongeveer 2500 Chinese restaurants in ons land te lijden onder een schreeuwend tekort aan koks, nu dreigt eenzelfde situatie te ontstaan. ‘Als werknemers uit China straks geen werkvergunning meer krijgen, hebben we een groot probleem’, meent Alex Chang, sectorvoorzitter Chinese ondernemingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Weer dreigend tekort aan Chinese koks

De huidige generatie Chinese koks gaat met pensioen, waardoor sprake is van leegloop. Nederland kent geen opleiding voor Chinese koks en de kinderen van de restauranthouders kunnen of willen hun ouders niet opvolgen.

‘Een paar jaar geleden kwamen we vierduizend koks tekort, dat hebben we met mensen uit China opgelost waardoor we nu geen nijpend tekort meer hebben. Maar als de maatregelen veel strenger worden, heb je weer een probleem’, zegt Chang. Wel is de sector in gesprek met ROC’s om de specialisatie voor Chinese kok op te nemen.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken wil het toekennen van werkvergunningen voor buitenlandse werknemers vanaf 1 juli tot een uitzondering maken. Volgens hem is er voldoende personeelsaanbod in Nederland. Daarbij wijst hij er altijd op dat momenteel ongeveer 500.000 mensen een uitkering hebben, terwijl ze kunnen werken.

Kamp streeft ernaar het aantal werkvergunningen ‘in de buurt van nul’ te brengen. Vorig jaar verstrekte uitkeringsinstituut UWV nog 2380 vergunningen voor Chinezen.

Reageer op dit artikel